Odia News Portal

ଜାଣନ୍ତୁ ପୁଦିନାର ଉପକାରିତା, ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ…

ଭୁବନେଶ୍ବର: ପୁଦିନା ଏହାର ଅନନ୍ୟ ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଜଣାଶୁଣା | ପୁଦିନା ଚଟନି କେବଳ ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦକୁ ବଢ଼ାଏ ନାହିଁ ବରଂ ସୁସ୍ଥ ମଧ୍ୟ ଅଟେ | ଆୟୁର୍ବେଦରେ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ପୁଦିନା ଔଷଧ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିଲା। ପୁଦିନା ବିଶେଷ ଭାବେ ଟୁଥପେଷ୍ଟ, ଚୁଇଙ୍ଗମ୍, ପାଟି ଫ୍ରେନ୍ସର, ଇନହେଲର୍ ଇତ୍ୟାଦିରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ | ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ପୁଦିନା ଅନ୍ୟ ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ |ଆସନ୍ତୁ ପୁଦିନା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଜାଣିବା |

ଆୟୁର୍ବେଦ ଅନୁଯାୟୀ, ଶୁଖିଲା ପୁଦିନା ଭୋକ ବୃଦ୍ଧି କରାଇଥାଏ | ମଳ ଏବଂ ମୂତ୍ର ରୋଗ ଏବଂ ଶାରୀରିକ ଦୁର୍ବଳତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆପଣ ପୁଦିନାପତ୍ର ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ | ଏହା ଡାଇରିଆ, ଡିଜେଣ୍ଟରି, ଜ୍ୱର, ପେଟ ରୋଗ, ଯକୃତ ରୋଗ ଇତ୍ୟାଦି ଉପଶମ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ |

  • ପୁଦିନା ଏହାର ଆପ୍ରୋଡାଇସିଆକ୍ ଗୁଣ ହେତୁ କେଶର ଶୁଷ୍କତା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ | ଏହି କାରଣରୁ କେଶ ଝଡ଼ିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଭାଙ୍ଗିବା କମିଯାଏ |
  • କାନ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଇତ୍ୟାଦିରେ ପୁଦିନା ପତ୍ରର ବ୍ୟବହାର ଶୀଘ୍ର ଆରାମ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ | ବେଳେବେଳେ, କାନରେ ଥଣ୍ଡା କିମ୍ବା ପାଣି ଯୋଗୁଁ କାନ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଆରମ୍ଭ ହୁଏ | ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ, କାନରେ ପୁଦିନା ରସ ପକାଇବା ଦ୍ଵାରା ଆରାମ ମିଳିଥାଏ |
  • ପ୍ରାୟତଃ ଦେଖାଯାଏ ଯେ ଖରାପ ହଜମ ଶକ୍ତି ହେତୁ ମୁଣ୍ଡରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହୁଏ | ପୁଦିନା ଚା ଏପରି ସମୟରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇପାରେ, କାରଣ ଏହା ହାଲୁକା ହଜମ ଗୁଣ ଯୋଗୁଁ ଖାଦ୍ୟକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ହଜମ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
  • ଦାନ୍ତ ଯନ୍ତ୍ରଣା ସମସ୍ୟାରେ ପୁଦିନା ପତ୍ରର ପାଉଡର ତିଆରି କରି ଦାନ୍ତରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଦ୍ଵାରା ଦାନ୍ତ ଯନ୍ତ୍ରଣା କମିଯାଏ।
  • ବାନ୍ତି ରୋକିବା ପାଇଁ ପୁଦିନା ଖାଇବା ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ | ବାନ୍ତି ପ୍ରାୟତଃ ଏସିଡିଟି କିମ୍ବା ଔଷଧର ପାର୍ଶ୍ୱ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା, କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାରଣରୁ ହୋଇଥାଏ | ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ବାନ୍ତିରେ ପୀଡିତ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ପୁଦିନା ପତ୍ରର ଏକ ମିଶ୍ରଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ | ଯାହାକୁ ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ବାନ୍ତି ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ |