Odia News Portal

ଖରାଦିନେ ଖାଆନ୍ତୁନି ଏହି ଖାଦ୍ୟ

ଦିନକୁ ଦିନ କଲବଲ କଲାଣି ତାତି । ଅସ୍ତବ୍ୟସ୍ତ ହେଲାଣି ଜନଜୀବନ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଖରାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବାକୁ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ୱନ କରିବା ସହ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ସୁସ୍ଥ ରହିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ତେବେ ମସଲାଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ରୁହନ୍ତୁ ।

ଗ୍ରୀଷ୍ମ ସମୟରେ ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା ଧୀରେ ଧୀରେ ବଢିଥାଏ । ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆପଣ ମସଲାଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ଶରୀରରେ ଉତ୍ତାପ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଜଳର ମାତ୍ରା କମିବ । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏହା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ତେଣୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ସମୟରେ ମସଲାଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।

୨୦୧୭ରେ ‘ଜର୍ଣ୍ଣାଲ ଅଫ୍ ଗ୍ୟାଷ୍ଟ୍ରୋଏଣ୍ଟେରୋଲୋଜି ଏବଂ ହେପାଟୋଲୋଜି’ରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ ଏହା ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ମସଲାଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଥିବା ଲୋକ ହୃଦଘାତ, ଅଦୃଶ୍ୟତା ଏବଂ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଭଳି ସମସ୍ୟାରେ ପୀଡିତ ହୋଇପାରନ୍ତି । ଏହି ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ଦିଲ୍ଲୀର ପୋଷଣ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଡା. ରାଜେଶ କୁମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ସମୟରେ ମସଲାଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଅଧିକ ଖାଇବା କାରଣରୁ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।

 ଗ୍ରୀଷ୍ମ ସମୟରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୃତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଏଡାଇବା ଉଚିତ୍ । କେବଳ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଏହା କମ୍ ନୁହେଁ, ଶରୀରକୁ ଆବଶ୍ୟକ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇ ପାରେନାହିଁ । ଏଥିରେ ସୋଡିୟମର ମାତ୍ରା ଅଧିକ ଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଅଧିକ ତୁଷା ବଢାଇବା ସହ ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟା ଭଳି ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ବୋଲି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ।  ସୁସ୍ଥ ରହିବାକୁ ସବୁ ଋତୁରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ତେଲରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଭଲ । ବିଶେଷ କରି ଗ୍ରୀଷ୍ମ ସମୟରେ ଏହି ଖାଦ୍ୟଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବା ଭଲ ବୋଲି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି। ସାଧାରଣତଃ ଏଗୁଡ଼ିକ ଲୁଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମସଲାରେ ଅଧିକ ।

ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ପେଟର ଆବରଣକୁ ନଷ୍ଟ କରିନଥାଏ ବରଂ ଅପଚର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଏହା ବ୍ରଣ ପରି ଚର୍ମ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।  ସୁସ୍ଥ ରହିବାକୁ ସବୁ ଋତୁରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ତେଲରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଭଲ । ବିଶେଷ କରି ଗ୍ରୀଷ୍ମ ସମୟରେ ଏହି ଖାଦ୍ୟଠାରୁ ଦୂରରେ ରହିବା ଭଲ ବୋଲି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି। ସାଧାରଣତଃ ଏଗୁଡ଼ିକ ଲୁଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମସଲାରେ ଅଧିକ ।

ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ପେଟର ଆବରଣକୁ ନଷ୍ଟ କରିନଥାଏ ବରଂ ଅପଚର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଏହା ବ୍ରଣ ପରି ଚର୍ମ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।  ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଅଧିକ କଫି ନ ପିଇବା ଭଲ ବୋଲି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ଥିବା କୈଫିନ୍ ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରାକୁ ବଢାଇଥାଏ । ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ବାରମ୍ବାର ପରିସ୍ରା ହୁଏ । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଶରୀରରେ ଜଳ ସ୍ତର କମିଯାଏ ଏବଂ ଡିହାଇଡ୍ରେସନ୍ ହୋଇଯାଏ ।